Single-chip eller Tri-chip LED’s – Har det nogen betydning?

Når du skal vælge LED-strips er det vigtigt at kende forskellen på de to mest almindelige LED-chips som er i brug; Single-color chips og tri-color chips. Både når det kommer til egenskaber og pris er der stor forskel på de to chip-typer.

Single-color LED’s

Dette er chip-typen som normalt bruges i 3528 LED-bånd. Som navnet antyder kan denne LED-chip kun lyse med en bestemt farve, enten rød, grøn eller blå. For at opnå en RGB-effekt, placeres lysdioderne i sæt af tre; En rød LED, en grøn LED og en blå LED. En LED-stribe med 300 single-color LED’s, vil med andre ord have 100 røde dioder, 100 grønne dioder og 100 blå lysdioder.

På afstand vil kombinationen af tre single-color LED’s i forskellige farver (til en vis grad) give en effekt af at LED-striben kan lyse med mange forskellige farver, ved at intensiteten på de tre lysdioder varieres. Det er her vigtigt at der ikke er for stor afstand mellem lysdioderne på LED-båndet, for at effekten skal blive ok. Er du ude efter en tydelig RGB-effekt anbefales det ikke at købe LED-strips med 30 LED’s per meter (150 LED’s per 5 meter), men udelukkende satse på LED-bånd med 60 LED’s per meter.

Den måske største fordel med single-color LED’s er prisen. En single-color LED-strip er en god del billigere end en LED-strip af tilsvarende længde, med tri-color LED’s. I tillæg vil en single-color LED-strip i de fleste tilfælde bruge mindre strøm en en tri-color strip.

En typisk single-color LED-chip på en 3528 RGB LED-strip. Som det ses ud fra bogstavsmarkeringen, kan hver chip kun lyse med en bestemt farve (grøn, rød eller blå).

Tri-color LED’s

I modsætning til single-color chips, består en tri-color LED-chip af både en rød, en grøn og en blå LED, bygget ind i det samme “hus”. Det gør at chippen kan lyse med alle tre farver, og ved at disse tre LED’s sider meget tæt sammen, vil det visuelt se ud som om LED-chippen kan lyse med alle regnbuens farver. Går du rigtig tæt på, kan du se at der faktisk er snak om lys fra tre individuelle LED’s i samme chip, men selv på en halv meters afstand er dette ikke synligt, og øjet opfatter lyset som en blanding af de tre lyskilder, men som kommende fra en enkelt LED. Dette gør at en tri-color LED kan give en meget flot RGB-effekt, med et klart og kraftigt lys.

Siden en chip som består af 3 individuelle LED’s vil være noget større end en single-color LED, finder vi primært tri-color chips i LED-strips med større LED’s. Den mest almindelige LED-strip type på det danske marked, som har tri-color chip er 5050 RGB LED-bånd.

En tri-color LED-strip koster normalt lidt mere end en single-color LED-strip, og strømforbruget er også højere, men er du ude efter flotte RGB-effekter, anbefales tri-color LED-bånd normalt, frem for single-color LED-bånd.

Tri-color LED-chips på en 5050 RGB LED-strip

En tanke om “Single-chip eller Tri-chip LED’s – Har det nogen betydning?

  1. Pingback: Styring af LED-bånd via WiFi – Partylys.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *