Sådan vælger du rigtig LED-controller

Udvalget af LED-controllere er meget stort, og det kan være både forvirrende og svært at vide hvilken controller man skal købe. I tillæg til at controlleren naturligvis må passe til den LED-strip du ønsker at bruge, så er der et par andre ting det også kan være smart at huske på, før du vælger LED-controller.

Hvad er en LED-controller?

En LED-controller (nogen steder også omtalt som en LED-driver, selvom det teknisk set ikke er helt korrekt), er den elektronik vi har mellem strømforsyningen og LED-striben, og som gør at vi kan styre lysstyrke, farve og og hvordan LED-båndet blinker. Vi har tidligere skrevet lidt om hvad en LED-controller er og hvordan den virker.

Hvilken LED-strip skal controlleren bruges til?

Det første du må se på, når du vælger LED-controller, er hvilken LED-strip controlleren skal drive. Vi har stort set fire typer LED-strips; Single-color strips, RGB LED-strips, RGBW LED-strips, og digitale LED-strips. En controller som passer til en RGB LED-strip, kan ikke bruges til en ensfarvede LED-strip, eller en digital LED-strip, så det er vigtigt at vælge en controller som passer til LED-båndet vi skal styre.

I tillæg er det vigtigt at tjekke at controlleren giver den rigtige spænding til LED-striben. Det siger sig selv at en 220V AC LED-strip ikke kan drives af en LED-controller som giver 12V DC ud.

Trådløs eller manuel controller

Når det gælder styring af controlleren, så er dette normalt enten manuelt via knapper på controlleren, eller trådløst via en fjernbetjening (eller via en app på en Smartphone).

Typisk manuel LED-controller med trykknapper for at styre lysstyrke og effekter.

En manuel controller er normalt billigere end en trådløs controller, og du slipper for at holde styr på fjernbetjeningen til at styre controlleren. Har du en LED-strip hvor du kun i begrænset omfang har behov for at ændre lysstyrke, farve og effekter, så vil en manuel controller tit være det bedste valg. Hvis du derimod har en LED-strip som du ofte tænder og slukker og ændrer farve og effekt på, så er en controller som kan styres trådløst, helt klart det smarteste.

En trådløs controller fås fra 70-80kr. for de billigste, og op til flere tusinde kroner, for controllere beregnet for proff-markedet. Til almindelig hobbybrug er en billig controller normalt mere end god nok.

Eksempel på en trådløs RGB LED-controller som styres via en fjernbetjening.

Controllere som kan styres via Smartphones

I det sidste har det blevet mere og mere almindelig med controllere som kan styres via en app på en Smartphone. Disse controllere kommunikerer med telefonen enten via WiFi eller Bluetooth. Du kan dermed tænde og slukke LED-båndet, ændre farve og lysstyrke og definere forskellige effekter, direkte fra din telefon eller tablet.

Musikstyrede controllere

Nogen controllere har mulighed for at justere hvordan der blinkes, efter rytmen på musikken. Dette sker enten ved at controlleren har en indebygget mikrofon som opfanger musikken, eller ved at controlleren har en line-in indgang, som kobles til en lydkilde. Førstnævnte er normalt en del billigere, men har den ulempe at også støj og larm opfanges og har indvirkning på blinkingen. En controller med lyd-indgang koster lidt mere og det er lidt mere besværligt at sætte den op, men til gængæld er det kun selve musikken som har indvirkning på LED-striben.

Antal kanaler

De fleste billige LED-controllere har kun en kanal. Det betyder i praksis at hvis vi ønsker at koble mere end en LED-stribe til controlleren, så må dette gøres i en serietilkobling, og alle LED-striberne vil styres samlet. Du kan med andre ord ikke tænde kun den ene LED-strip, eller få den ene LED-strip til at blinke med grøn farve, og den anden til at lyse rødt.

Hvis du kun kobler en LED-strip til controlleren, så har dette selvfølgelig ingenting at sige. Hvis du derimod kobler flere LED-bånd til controlleren, og du har behov for at kunne styre hver af disse individuelt, så må du se efter en controller som har flere kanaler. Alternativt kan du også bruge en controller for hver LED-strip. men dette betyder så også at du vil have flere fjernbetjeninger at forholde dig til, og det kan hurtigt blive lidt kaotisk at holde styr på.

Hvor stor belastning tåler controlleren

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at controlleren tåler belastningen vi udsætter den for. I praksis betyder det at controlleren må tåle den strømstyrke vi trækker fra strømforsyningen, igennem controlleren og til LED-striben. Jo flere LED’s vi skal drive, desto mere strøm trækkes der igennem controlleren. Skal du kun drive en enkelt 5 meter LED-strip, er det normalt aldrig noget problem, heller ikke selvom LED-båndet har 120 LED’s per meter. Selv de aller billigste controllere kan klare dette.

Skal du derimod drive for eksempel 5×5 meter LED-strip, så må du normalt have en lidt kraftigere controller. Som en tommelfingerregel kan man regne med at 5 meter 3528 RGB LED-strip trækker 2 Ampere. Har din controller en kapacitet på 3×4 Ampere, så betyder dette med andre ord at den er kraftig nok til at drive 2×5 meter 3528 LED-strip.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *