RGB eller RGBW – Hvad er forskellen og hvad skal jeg vælge?

Almindelige RGB LED-strips er fleksible ved at de kan lyse i næsten alle regnbuens farver, men de har en stor svaghed; De kan ikke lyse med hvid farve. Det ligger lidt i navnet, “RGB”, som står for Red-Green-Blue. Lysdioderne kan med andre ord kun lyse i en farve som kan blandes af en eller flere af farverne rød, grøn og blå. Det er her RGBW LED-bånd kommer ind i biledet. Den ekstra “W” indikerer at dette er en strip som også kan lyse med “White”, altså hvis farve.

RGBW kræver en speciel controller

En RGB LED-stribe har en fire-leder kabel, altså 4 tilkoblingspunkter, mens en RGBW LED-strip har 5 ledere, hvor den ekstra leder bruges til den hvide farve. Dette betyder også at en LED-controller som bruges til RGB LED-bånd, ikke kan bruges til RGBW LED-strips, her er der behov for en speciel type controller, som i tillæg til farverne også kan styre den ekstra hvide farve. Der findes dog enkelte controllere som kan bruges til både RGB og RGBW LED-strips, men disse koster normalt mere end en tilsvarende controller som kun fungerer til en af LED-typerne.

To typer RGBW LED-strips

Der findes to typer RGBW LED-bånd. Den ene type har både RGB og den hvide farve indebygget i en og samme LED komponent, mens den anden type benytter en standard tri-color LED for at skabe RGB-farverne, og en ekstra LED som kun tager sig af den hvide farve.

Øverst ses en RGBW LED-strip hvor RGB og den hvide farve er fordelt over to LED’s, mens den nederste strip har både RGB og den hvide farve indebygget i den samme LED-komponent.

Skal man vælge RGB eller RGBW?

Det afhænger helt af hvad du skal bruge LED-striben til, og hvad dit budget er. En standard RGB LED-strip er betydelig billigere end en tilsvarende RGBW LED-strip, og i de fleste tilfælde, hvor vi kun ønsker noget dekorativt, farvede lys, er en RGB LED-strip tilstrækkelig.

Har man derimod behov for både at kunne lyse op med en klar hvid farve, og samtidig kunne skifte til en anden farve, fra den samme LED-strip, så er en RGBW LED-strip løsningen. En anden fordel med en RGBW LED-strip, er at spændet i farverne som vises, tit kan virke stører, simpelthen fordi der kan “blandes” noget hvidt ind i farven som vises. Dette gælder primært for RGBW-strips hvor både RGB og “W” er samlet i den samme chip. I en LED-strip hvor den hvide farve kommer fra en separat LED, vil denne effekt selvfølgelig ikke være lige så stor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *