Hvad er en LED-signalforstærker? (LED amplifier)

En af de store fordele med moderne LED-strips er at de let kan kobles sammen, så man (i teorien) kan lave en LED-lænke som er så lang som man ønsker. I praksis giver lange LED-lænker dog en del tekniske udfordringer, blandt andet at spændingsfaldet i lænken vil øge med lænkens længde, og det er her en LED-signalforstærker kommer ind i biledet.

Når jevnstrøm går igennem en ledning (eller i vores tilfælde en LED-strip), vil spændingen falde jo længere ud i ledningen man kommer. Det betyder at har man for eksempel 10 meter 12V DC LED-strip hvor strømforsyningen sender nøjagtig 12V DC ind i den ene ende, så vil der måske kun komme 10V DC ud i den anden ende, på grund af spændingsfaldet i LED-striben. I praksis vil dette være synligt ved at de LED’s som ligger tættest på strømforsyningen vil lyse kraftigere, end de LED’s som sider sidst i lænken.

En LED-signalforstærker reducerer spændingsfaldet

Vi ønsker naturligvis at alle LED’s i vores kæde skal lyse med samme styrke, og for at sikre os at dette sker, kan vi benytte en LED-signalforstærker. Dette er simpelthen en lille boks med en indgang og en udgang + mulighed for tilkobling til strømforsyning. Har vi for eksempel en lænke som består af 2×5 meter RGB LED-strip, vil det normale være at koble signalforstærkeren imellem de to LED-strips. Enden på den første LED-strip kobles i input-porten på signalforstærkeren, og starten af den anden LED-strip kobles til udgangen. I tillæg kobler vi signalforstærkeren til en strømforsyning som giver den spænding vi har behov for (normalt 12V DC).

Et typisk setup med 2 stk. LED-strips. controller og signalforstærker

 

En fordel med at bruge en LED-signalforstærker er at vi kan fordele spændingsforsyningen på flere strømforsyninger. Har vi for eksempel en lænke som består af 2×5 meter 3528 RGB LED-strips, kan vi, med en signalforstærker imellem de to LED-strips, fordele spæningsforsyningen på 2 stk. 2A strømforsyninger, istedet for at bruge 1 stk. 5A strømforsyning. Har du en kraftig strømforsyning liggende, er der i midlertidig ikke noget i vejen for at koble både controller og LED-amplifier til samme strømforsyning. Husk bare på at der også vil være et spændingsfald i ledningen som går fra strømforsyningen til LED-signalforstærkeren, så er der snak om lang afstand her, må du bruge en kabel af god kvalitet og tykkelse, for at reducere spændingsfaldet.

Hvornår er det nødvendigt med en LED-signalforstærker?

Der er ikke noget facit på hvornår man bør bruge en LED-amplifier, der er mange faktorer som spiller ind. Både kvalitet på LED-striben, controller, og spændingsstyrke vil have noget at sige. For eksempel kan du normalt helt fint klare dig uden en signalforstærker på en 24V DC 2×5 meter LED-lænke, mens en 12V DC 2×5 meter lænke måske vil have godt af en amplifier.

Du kan selvfølgelig måle spændingen i enden af din LED-lænke, for at se hvor stort spændingsfaldet er, men i sidste ende er det jo det visuelle udtryk fra LED-lyset som betyder noget. Hvis du syntes der er en visuelt stor forskel på lysstyrken på de første og de sidste LED’s i din lænke, kan en LED-signalforstærker løse problemet. Er der derimod ingen synlig forskel i lysstyrken mellem første og sidste LED, er der ingen grund til at bruge en amplifier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *