Hvad er en LED-strip controller?

En vigtig del af et LED-strip set-up er controlleren som styrer lysstyrke, farve og blinkende effekter for LED-striben. Controllere findes fra de helt enkle, manuelle typer, til avancerede controllere som kan programmeres og kobles til stereoanlæg eller mikserpult.

Når vi snakker om analoge LED-strips, har vi stort set to typer; en-farvede strips som kun kan lyse i en bestemt farve, og RGB-strips som kan lyse i alle regnbuens farver (mere eller mindre). Det er forskellige typer controllere som bruges til disse to typer LED-strips. En controller til en RGB-strip kan med andre ord ikke bruges til en en-farvede strip (ikke helt sandt, du kan i princippet godt koble disse sammen, men det anbefales ikke).

Controlleren kobles i de aller fleste tilfælde imellem strømkilden og LED-striben. Det vil sige at der kobles 12 eller 24V DC til den ene ende (alt efter hvad controlleren kræver) til controlleren, og LED-striben kobles til i den anden ende af controlleren. Nogen controllere har flere kanaler så flere LED-strips kan styres individuelt, men ellers er det altid muligt at koble flere strips til samme controller, både i serie og parallelt. Det er selvfølgelig vigtigt at tjekke hvad den maksimale belastning controlleren tåler er, så den ikke bliver overbelastet, men de aller fleste controllere vil ikke have noget problem med at drive 3-4 5 meter lange LED-strips.

Controller til ensfarvede LED-strips

En en-farvede LED-strip kan i princippet kobles direkte til 12V DC, og den vil lyse med fuld styrke, helt uden en controller indblandet. Hvis man ikke ønsker at kunne styre lyset på nogen som helst måde, så er dette en helt fin løsning. Ofter ønsker vi dog at kunne justere lysstyrken, have en let måde at tænde og slukke for LED-striben og måske også få den til at blinke med forskellige effekter, og så må vi have en controller.

Controller til RGB LED-strips

Controllere til RGB LED-strips har samme formål som controllere til en-farvede strips, men kan i tillæg styre farven på LED-striben.

Styring af controlleren

Der findes mange forskellige måder at styre en LED-controller på. De helt enkle controllere har simpelthen et par knapper for at tænde og slukke LED-striben, justere lysstyrke og farve, og justere effekt/blinkning. Det mest almindelige idag er såkaldte IR-controllere (Infrarød), som er controllere som styres trådløst med en fjernbetjening. I tillæg findes der flere typer controllere som kan kobles til WiFi eller Bluetooth og styres via en app på en smartphone.

Musikstyrede controllere

Nogle controllere har muligheden for å styre effekt og blinkning i takt med musikken. De billigste musikstyrede controllere har en integreret mikrofon som opfanger lyden, og styrer blinkingen efter dette. Dette er let at installere og koster ikke mange kroner, men ulempen er selvfølgelig at anden støj også vil blive opfanget og have en indflydelse på styringen av LED-lyset. For at undgå dette er der nogle LED-controllere som har en line-indgang som kan kobles direkte til musikkilden, så man undgår forstyrelser. Det vil variere noget fra controller til controller hvordan dette gøres. Nogle controllere har både en port for lyd-ind og lyd-ud, så du kan koble fra musikkilden til lyd-ind på controlleren, og fra lyd-ud på controlleren og til forstærkeren. Andre musikstyrede controllere har kun en lydindgang, så her må man normalt have for eksempel en mikserpult som kan levere en line-out, som kan forbindes med controlleren.

IR musikstyrede controller

En af de mest populære musikstyrede controllere for RGB-strips på markedet. Denneleveres med infrarød fjernbetjening og har indebygget mikrofon som opfanger musikken.

En tanke om “Hvad er en LED-strip controller?

  1. Pingback: Sådan vælger du rigtig LED-controller – Partylys.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *