Hvad er forskellen på analoge og digitale LED-strips?

Der findes to hovedtyper LED-strips på markedet; Analoge og digitale. Begge typer bruger stort set de samme LED’s, det er hvordan lysdioderne styres som er forskellig.

Analoge LED-strips

Dette er den mest almindelige type LED-strips på markedet, og dem man gerne bruger privat. Analoge LED-strips fås både som enkeltfarvede og RGB strips, i længder fra 10cm. og op til 5 meter. Fælles for alle analoge LED-strips er at alle lysdioderne på striben er forbundet parallelt. Det betyder at hvis du har en analog RGB LED-strip, så kan du få den til at vise næsten hvilken som helst farve du ønsker, men alle lysdioderne på striben vil vise samme farve og lyse med samme lysstyrke. Du kan med andre ord ikke styre hver enkel LED individuelt, hele striben styres under et.

Den store fordel med analoge LED-strips er at de er lette at koble op, og de er lette at bruge. Der behøves ingen avancerede LED-controller, og prisen for en komplet pakke med LED-strip, controller og strømforsyning kan derfor holdes lav.

Digitale LED-strips

Hvis du er ude efter en noget mere avanceret LED-strip, skal du se på digitale strips. Disse har en integreret controller-chip for hver LED, noget som gør det muligt at styre hver enkel LED på striben individuelt. Der findes et stort udvalg af forskellige controller-chips på markedet, men blandt de mest almindelige til amatørbrug er WS2812, og den nyere version WS2812B. Når du vælger en passende controller til din digitale LED-strip, er det vigtigt at controlleren du vælger, kan køre sammen med controller-chippen på din LED-strip.

Siden det er muligt at styre hver enkel LED individuelt, kan du med en digital LED-strip lave meget mere avancerede effekter, end hvad som er muligt med en analog LED-strip. Du kan for eksempel lave løbelys, equalizer-effekter, regnbueeffekter, osv. I videoen under ser du nogle typiske eksempler på effekter det er muligt at lave med en digital LED-strip.

I modsætning til analoge LED-strips som normalt skal forsynes med 12V DC, kræver digitale LED-strips normalt en strømforsyning på 5V DC. Digitale LED’s er også noget mere følsomme for variationer i strømstyrken, og får de noget mere end 7V ind, vil de i de fleste tilfælde blive ødelagt. Det er derfor vigtigt at bruge en strømforsyning af nogenlunde god kvalitet, som kan levere 5V DC stabilt. Det er også vigtigt at sørge for at strømforsyningen er kraftig nok. Hver LED på en digital LED-strip vil normalt trække ca. 60mA ved fuld lysstyrke. Har du en 5 meter LED-strip med 300 LED’s, vil du med andre ord have behov for en strømforsyning som kan yde 0,06A * 300 = 18 ampere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *