Hvilken LED-strip skal jeg vælge?

Udvalget af LED-strips på markedet er stort, og det er ikke altid så let at vide hvad man skal købe. Heldigvis er det slet ikke så svært, når bare man får bestemt sig for et par vigtige features ved LED-striben.

Der er stort set 5 vigtige faktorer som afgør hvilken LED-strip du skal vælge:

  • IP-klassificering – Hvor meget vand og fugtighed skal LED-striben tåle
  • Farve – Skal det være en RGB LED-stribe eller en ensfarvet LED-stribe
  • Størrelsen på hver enkel LED
  • Længde på LED-striben
  • Antal LED’s per meter

IP-klassificering

IP-klassificeringen siger noget om hvor meget vand og fugtighed LED-striben tåler. Der er stort set to hovedtyper LED-strips på markedet; IP20 og IP65. En LED-strip som er klassificeret som IP20 tåler ikke vand og fugtighed. Komponenterne på LED-striben sider helt ubeskyttet, og vand, fugtighed og støv vil derfor let skade LED-striben. En IP68-klassificeredet LED-stribe derimod, er indkapslet i gennemsigtig silikone og tåler derfor en hel del vand og fugtighed, men dog ikke nedsænkning i vand. I tillæg findes der også IP68 LED-strips. Disse er helt indkapslet i silikone, og tåler nedsænkning i vand over en lang periode.

For mere information om IP-klassificering af LED-strips, se her.

Om man skal vælge en IP20 eller en IP65 LED-strip afhænger helt af hvor den skal bruges. Skal du montere LED-striben i din hjemmebar, i køkkenet eller et andet sted hvor det stort set er tørt og ikke specielt fugtigt, er en IP20 LED-strip helt fin. Skal du derimod holde havefest og skal bruge LED-striben til at lyse op udendørs eller i haveteltet, vil det i de fleste tilfælde være bedre med en IP65 LED-stribe. Det er også vigtigt at huske på at silikonen på en IP65 LED-stribe er med til at gøre den mere robust, og det mindsker chancen for at LED-striben skal knække. Skal du kun bruge LED-striben til at pynte op når du holder fest, og planlægger at pakke den sammen bagefter, vil en IP65 LED-stribe i de fleste tilfælde være mere holdbar og tåle at blive pakket op og ned, flere gange.

Farve

De fleste vælger en RGB LED-strip som kan ændre farve ved at bruge en dertil egnede controller. Nogen gange er der imidlertid ikke behov for flere farver, og så bliver det lidt spild af penge at købe en RGB LED-strip. Skal du for eksempel kun bruge LED-striben til at lyse op inde i et skab eller bagved en bardisk, vil en varm hvid (warm white) ensfarvede LED-strip i de fleste tilfælde være en lige så god løsning.

Husk også på at en standard RGB LED-strip ikke kan lyse med en ren hvid farve. Har du behov for både farver og hvid lys fra samme LED-strip, skal du se efter en RGBW LED-strip.

LED størrelse

Der findes et hav af forskellige LED-størrelser på såkaldte SMD LED’s, som er de LED’s som bruges i LED-strips. De mest almindelige på det danske marked er dog LED’s af typen 3528 og 5050, hvilket helt enkelt vil sige at hverenkel LED er henholdsvis 3,5×2,8mm eller 5,0×5,0mm stor.

Størrelsen på hver enkel LED vil selvfølgelig have en stor betydning for lysstyrken, både på hver enkel LED men også på LED-striben som helhed. Som en tommelfingerregel kan man sige at en 5050 LED har omtrent 3 gange så kraftigt lys som en 3528 LED.

Længde på LED-striben

Før du bestiller LED-strips, må du måle den totale længde du har behov for. Der findes LED-strips med mange forskellige længder på markedet, men det mest almindelige er 30cm, 50cm, 100cm, og 5 meter. Det er svært at finde LED-strips som er længere end 5 meter, men det er let at koble flere strips sammen, så i teorien kan du få din LED-stribe nøjagtig lige så lang som du ønsker.

Alle IP20 og IP65 LED-strips kan klippes til ønsket længde, normalt for hver 3 LED’s (der er egne mærker på LED-striben som indikerer hvor det er sikkert at klippe den over. Det betyder at hvis du har behov for 4 meter LED-strip, er det bedste og billigste at købe en 5 meter strip og så klippe af 1 meter.

Antal LED’s per meter

Sidst men ikke mindst er antal LED’s per meter LED-strip selvfølgelig vigtig. Her findes der stort set 3 typer, 15 LED’s, 30 LED’s og 60 LED’s per meter. Det siger sig selv at en LED-stribe med 60 LED’s giver omtrent dobbelt så meget lys (og bruger dobbelt så meget strøm) som en LED-strip med 30 LED’s per meter.

Antal LED’s per meter har selvfølgelig også meget at sige for prisen på LED-striben. Her er det ikke alle butikker som er lige gode til at oplyse om dette, så det er vigtigt at tjekke specifikationerne på LED-striben grundig, når man sammenligner priser hos forskellige leverandører.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *