IP20, IP65 og IP68 LED-strips – Hvad er forskellen?

Når du skal købe LED-strips vil du ofte støde på betegnelserne IP20, IP65 og IP68, og du vil se at prisen på en IP68 LED-strip er betydelig højere end en tilsvarende LED-strip med IP20 klassificering.

Egenskaberne til LED-strips med forskellig IP-klassificering er, uden over modstandsdygtighed mod fugt og vand, eller de samme. Det betyder med andre ord at en 3528 RGB LED-strip med 60 LED’s per meter, har den samme lysstyrke og trækker den samme mængde strøm, ligemeget om det er en IP20 eller en IP68 LED-strip.

IP20 LED-strips

Dette er den billigste type LED-strips på markedet og også dem som tåler mindst fugtighed. IP20 betyder i praksis at LED-striben ikke har nogen beskyttelse mod indtrængning af vand, og den skal derfor kun bruges på steder hvor det er helt tørt.

IP20 LED-strip. Komponenterne sider på en papirstribe, uden nogen form for beskyttelse mod fugtighed.

IP65 LED-strips

Denne type LED-strips betegnes ofte som “vandtæt”, hvilket ikke er helt korrekt. En IP65 strip tåler ganske rigtigt en del vand og fugtighed, men den kan ikke fungere nedsænket i vand. IP65 betyder at LED-striben er støvtæt og tåler spuling fra slanger og dyser, fra alle sider. Dette opnås ved at kapsle LED-striben ind i en transparent silikonemasse. Det er vigtigt at være klar over at det kun er selve LED-striben som er IP65 klassificeret, tilkoblingerne i begge ender tåler selvfølgelig ikke spuling og vand.

IP65 LED-strip indkapslet i silikone.

IP68 LED-strips

IP68 LED-strips er de mest hårdføre strips på markedet, men også dem som normalt koster mest pr. meter. I lighed med IP65 LED-strips, er de helt støvtætte, men i tillæg tåler de varig neddykning i vand. Dette er altså LED-strips som du uden problemer kan montere udendørs, eller i badekaret om du så vil.

IP68 LED-strip helt indkapslet i silikone.
Typisk IP68 LED-strip beregnet for udendørs montering.

En tanke om “IP20, IP65 og IP68 LED-strips – Hvad er forskellen?

  1. Pingback: Hvilken LED-strip skal jeg vælge – Partylys.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *